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와이프 요리

와이프) 리코타 치즈 만들기 Homemade ricotta cheese

by 와이프 2022. 5. 1.
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안녕하세요! 오늘은 와이프가 만드는 아주 간단한 리코타 치즈 레시피입니다.

모든 재료를 한 번에 넣고 끓여서 거르기만 하면 끝납니다.

Hi, guys. Today wife makes a very simple ricotta cheese recipe.

All you have to do is add all the ingredients at once, bring to a boil, and strain.

 

<요약>

★재료 : 우유 1,000mL, 생크림 250mL, 레몬 반개, 소금 반 스푼

★소요시간 : 40분 

★순서

    ① 재료를 냄비에 모두 넣는다.

    ② 중불로 올려 한번 끓으면 약불에 30분간 가열한다.

    ③ 거름천에 걸러 물기를 빼준다.

<Summary>

★Ingredients : milk 1,000mL, whipping cream 250mL, half a lemon, half a spoon of salt

★Required time : 40 minutes

★Order

    ① Put all the ingredients in a pot.

    ② Raise to medium heat and once it boils, heat on low heat for 30 minutes.

    ③ Draing the water through a filter cloth.

제가 사용한 재료입니다!

 -서울우유 1,000mL

 -앵커 휘핑크림 250mL

 -레몬 반개

 -소금 반 스푼

These are the ingredients I used!

 -Seoul milk 1,000mL

 -Anchor whipping cream 250mL

 -half a lemon 

 -half a spoon of salt

준비한 원재료를 냄비에 한 번에 넣어줄 겁니다.

계량은 컵으로 대충 맞추어 줍니다.

생크림은 한 컵 넣고 우유 1,000mL 한 팩을 다 넣어 줬어요.

 Put the prepared ingredients into the pot at once.

 Measure roughly with a cup.

 I put a cup of whipping cream and a pack of 1,000mL of milk.

소금은 숟가락으로 반 스푼 정도 넣었어요.

조금 더 짭짤한 맛을 원하시면 한 스푼까지 넣어도 될 것 같아요.

반 스푼의 소금으로는 치즈에서 짠맛이 나지 않더라고요.

Add about half a teaspoon of salt.

If you want a little more salty taste, you can add a spoonful.

Half a teaspoon of salt doesn't make the cheese taste salty.

 레몬 반개를 잘라 즙을 짜줍니다.

 최대한 짜니 숟가락으로 5스푼 정도 나오더라고요.

 5스푼 모두를 넣어 주었습니다.

 Cut half a lemon and squeeze out the juice.

 When I squeezed it out as much as possible, it came out about 5 spoons.

 Add all 5 spoons.

 이렇게 모든 재료를 한 냄비에 넣고 숟가락으로 휘휘 저어줍니다.

 끓는 동안 저어주면 나중에 뭉치기 어려울 수 있으니 초반에 한 번만 저어줍니다.

 중불에서 한번 끓으면 약불로 30분간 더 끓여줍니다.

 Put all the ingredients in one pot and stir with a spoon.

 Stir while boiling, as it may be difficult to clump later, so stir only once at the beginning.

 Once it boils over medium heat, cook over low heat for another 30 minutes.

 30분 뒤 뚜껑을 열어보니 뭉게뭉게 치즈가 만들어졌습니다.

 우유 속에 있던 단백질이 레몬즙의 산과 열을 만나 응고가 되었습니다.

 After 30 minutes, when the lid opened, the cheese was made into chunks.

 The protein in the milk met with heat and the acid of lemon juice, and coaculated.

너무 뜨겁지 않을 정도로 식혀서 채반에 천을 씌워 내용물을 걸러줍니다.

Let it cool enough that it is not too hot, and cover the sieve with a cloth to filter the contents.

 저는 이렇게 볼 위에 집게를 두어 물기를 뺐습니다.

 물기를 얼마나 빼는지에 따라서 리코타 치즈의 단단한 정도가 결정됩니다.

 I put tongs on the cheek like this to drain the water.

 How much water is drained determines how hard the ricotta cheese is.

 전에 일부러 천을 짰더니 너무 딱딱한 리코타가 되어서 이번에는 물기를 적당히 빼주기로 했습니다.

 실리콘 주걱으로 테두리를 긁어가며 물기를 뺐어요.

 20분 정도 방치와 긁기를 번갈아가며 물을 빼주었습니다.

 마트에 파는 순두부 정도의 느낌이었달까요.

When I twisted the fabric before, it turned into a ricotta that was too hard.

This time, I decided to drain the water moderately.

I scraped the edges with a silicone spatula to drain the water. 

I left it on for about 20 minutes and drained the water alternately by scraping.

It felt like the soft tofu sold at the supermarket.

이렇게 물기를 뺀 리코타는 깨끗한 용기에 담아 냉장고에 보관합니다.

저는 열흘 정도 먹는 것 같아요.

덜어 먹으니 상하진 않았습니다.

 The dried ricotta is placed in a clean container and stored in the refrigerator. 

 I think I eat it for about ten days.

저는 남편이 만든 사워도우 빵에 찍어 먹어요.

저 보다 단 맛을 좋아하는 남편은 리코타 치즈에 꿀을 한 숟가락 섞어서 먹습니다.

사워도우 빵도 단 맛이 없기 때문에 꿀을 넣으면 훨씬 맛있긴 합니다.^^

I dip it in my husband's sourdough bread and eat it. 

My husband, who likes it sweeter than me, mixes ricotta cheese with a spoonful of honey.

Sourdough bread doesn't have a sweet taste, so adding honey makes it even more delicious.

 

지금 까지 와이프가 만든 리코타 치즈였습니다.

Until now, it was the ricotta cheese wife made.

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